Mihez kezdj a diplomáddal? 2. rész – Gazdasági szakokon végzettek

Érdekel, milyen kilátásokkal számolhatsz, miután elvégezted az alapszakot? Milyen típusú állások várnak rád, és mekkora fizetésekkel? Néhány képzési területet kiemelve háromrészes cikksorozatban foglaljuk össze a lehetőségeket. Az előző részben a bölcsészek és társadalomtudósok, most pedig a közgazdászok kerülnek górcső alá.

 

Melyik egyetemet válaszd?

A gazdasági képzések évek óta a felsőoktatás legnépszerűbb területei közé tartoznak. Azonban éppen emiatt a munkaerőpiac is egyre telítettebb a gazdasági szakokon végzettek számára. A statisztikák szerint a különféle egyetemeken végzett gazdászok eltérő lehetőségekkel számolhatnak.

A legjobb elhelyezkedést a Corvinus, a BME, valamint a Soproni Egyetem és az Óbudai Egyetem gazdasági karai biztosítják, a diplomás elhelyezkedés nyolcvan százalék fölötti, a várható fizetések pedig bruttó háromszázötven-négyszázezer között mozognak.

A tudományegyetemek (ELTE, Szeged, Pécs) gazdasági képzései hasonlóan biztos diplomás elhelyezkedést ígérnek, de a várható kezdőfizetések valamivel alacsonyabbak, kétszázhatvan-háromszázhúszezer forint között.

A többi gazdasági képzést nyújtó egyetemen a várható diplomás elhelyezkedés hatvanöt és hetvenöt százalék közötti, míg a fizetések kétszázötven-háromszáznegyvenezer bruttó között mozognak. A többi képzési területtel összehasonlítva mindkét attribútum kifejezetten jónak mondható.

A statisztika azt mutatja, hogy a jobb fizetés eléréséért érdemes mesterképzésre menni egyes gazdasági szakok elvégzése után.

elhelyezkedés

Miért hasznos a közgazdászképzés?

A gazdasági képzések munkaerőpiaci szempontból kifejezetten hasznos tudást nyújtanak. Fejlesztik a folyamatelemző képességet, valamint a társadalmi-gazdasági mechanizmusok átlátását is segítik.

Sokoldalúsága miatt a képzés meglehetősen univerzális: szinte minden szektornak szüksége van gazdászokra, legyen szó állami szféráról, Európai Uniós intézményekről, magáncégekről, a bankszektorról, vagy akár a közigazgatásról. Éppen ezért nem is annyira meglepő, hogy a statisztika szerint gazdasági diplomával meglehetősen gyorsan lehet munkát találni.

A HVG Állásbörzén több mint 200 cég állásajánlataiból tájékozódhatsz a szakterületeddel elérhető pozíciókról. Regisztrálj, és látogass ki a rendezvényre, ahol inspiráló szakmai előadásokkal és nyereményekkel is várunk!

Hogyan legyek a jövő piacképes közgazdásza?

A jó lehetőségek mellett sem szabad azonban hátradőlnie a közgazdászoknak: érdemes akár már az egyetem alatt is fejleszteni magukat.

A könyvelői munkakör egyes gazdasági szakokról rögtön elérhető a diploma után, ám a többieknek is érdemes lehet elsajátítani a könyvelői tudást, hiszen biztos elhelyezkedést és jó fizetést kínál. Nagyon fontos továbbá a megfelelően kiválasztott szakmai gyakorlat, erről korábban már írtunk bővebben.

A legújabb előrejelzések szerint azonban a jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom, és az általa elhozott gépesítés a gazdasági jellegű munkahelyeket sem fogja kímélni. A közgazdászoknak is lépést kell tehát tartaniuk a technológiai fejlődéssel, fejleszteniük kell hálózatos és interdiszciplináris gondolkodásukat, valamint tovább kell bővíteniük rendszerszintű gondolkodásukat. Ami pedig a legfontosabb: nyitottnak kell lenniük a változásokra.

A cikk 1. részét, melyben a bölcsészeket és a társadalomtudósokat vettük górcső alá, itt olvashatod.

 

Szerző: Simon Bence

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal, és kövess minket a további részekért! 🙂