Mihez kezdj a diplomáddal? 1. rész – Bölcsészek és társadalomtudósok

Érdekel, milyen kilátásokkal számolhatsz, miután elvégezted az alapszakot? Milyen típusú állások várnak rád, és mekkora fizetésekkel? Néhány képzési területet kiemelve háromrészes cikksorozatban foglaljuk össze a lehetőségeket.

 

Van alapja a sztereotípiáknak?

Biztosan te is hallottál már legalább egy viccet arról, hogy bölcsészdiplomával csak a mekiben lehet elhelyezkedni, de a társadalomtudományos szakokon végzetteknek sem szoktak sok jót jósolni.

Bár ez egy többször cáfolt sztereotípia, az kétségtelen, hogy mindkét tudományterület diplomásai közül jelentős azok száma, akik diplomát nem igénylő területen helyezkednek el.

A sztereotípiák állításával szemben azonban ez nem a képzés hibája. Sokkal inkább a különböző munkaerő-piaci szempontok és mechanizmusok hiányos ismerete miatt kerülnek sokan olyan munkakörbe, amit finoman szólva sem életük hivatásának képzeltek el.

A szépen szaporodó, gyakran színvonalas statisztikák és elemzések, mint például a Diplomás Pályakövetési Rendszer legújabb jelentése azonban segíthetnek tisztázni, milyen kilátásokkal számolhat a friss diplomás bölcsész vagy társadalomtudós a munkaerőpiacon.

 

Vidék vagy Budapest?

A statisztikákból az látszik, hogy a legtöbb vidéki egyetem bölcsészei a fővárosban végzett társaiknál nehezebben találnak végzettségüknek megfelelő állást, ám fizetéseik nem feltétlenül rosszabbak azoknál, akik diplomás munkát végeznek.

Ez alapján talán a legtöbb vidéki város (Pécs, Debrecen és Szeged kivételével) nem biztosít elég nagy felvevőpiacot számukra.

Úgy tűnik, a társadalomtudományos végzettséggel jóval könnyebb diplomás állást találni, viszont fizetések terén éles határvonalat láthatunk a fővárosi és vidéki egyetemek között.

Utóbbiak közül egyedül a veszprémi Pannon Egyetem az, ami várható fizetések terén a fővárosiak szintjén van. Ez a különbség ugyancsak a felvevőpiaci különbségekkel magyarázható, akárcsak a bölcsészek esetében.

Bár az alapképzés elvégzése utáni álláskeresők aránya között látszólag nincs nagy különbség (közel 5% bölcsészek, míg 5,7% társadalomtudósok esetében), ám a többi képzési területhez viszonyítva a társadalomtudósokról már azt mondhatjuk, hogy nehezebben találnak munkát.

 

 

Bölcsészek és társadalomtudósok a munkaerőpiacon

A reális kezdőfizetés friss diplomás bölcsészként vagy társadalomtudósként nagyjából a bruttó havi száznyolcvan-kétszázötvenezer forintos sávban mozog. Ami világosan látszik a statisztikákból, hogy a legtöbb ilyen szaknál érdemes elvégezni valamilyen mesterszakot, hiszen ez jelentősen növelheti a fizetést.

Bár a bölcsészek és társadalomtudósok hasznos tudással – rendszerszintű, analitikus, kritikus gondolkodás, társadalomtudósok esetében gyakran egészen egzakt módon hasznosítható konkrét szaktudás – felvértezve lépnek be a munkaerőpiac világába, akadnak egyéb hasznos készségek, melyeket érdemes lehet elsajátítaniuk.

Ilyen lehet például valamilyen társtudományos szak, vagy esetleg valamilyen „reál-képzés” (legyen az egyetemi képzés, vagy OKJ) elvégzése. Ami pedig különösen hasznos lehet: valamilyen – lehetőleg több – idegen nyelv minél magasabb szintű elsajátítása.

 

És, hogy mely területeken a legkelendőbb a bölcsész- vagy a társadalomtudós-diploma?

A humánpolitika, az ügyfélszolgálat, marketing vagy irodai adminisztráció területén egyaránt szívesen látják az ilyen területen végzetteket.

Nem utolsósorban pedig az ún. SSC szektor is kiemelkedő lehetőségekkel kecsegtet az idegen nyelveket jól beszélő friss diplomások számára. A szolgáltató központok legnagyobb előnye, hogy a nyelvtudáson kívül nem szükséges speciális végzettség ahhoz, hogy bekerülj, hiszen mindenre megtanítanak belső tréningeken.

 

Ha kíváncsi vagy arra, hogy akár az SSC, akár más szektorokban tevékenykedő cégeknél milyen pozíció betöltésére lenne lehetőséged bölcsészként vagy társadalomtudósként, látogass el a HVG Állásbörzére!

 

Szerző: Simon Bence

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal, és kövess minket a további részekért! 🙂