jövő munkahelyei

A jövő munkahelye az Y generáció szemével nézve

Rengeteg vízió él arról, hogy milyen is lesz a jövő munkahelye. Egyáltalán beszélhetünk-e majd konkrét munkahelyről, ahova az emberek bejárnak dolgozni? Valóban átveszik a robotok a feladatainkat? Lesznek olyan szakmák, amelyek eltűnnek, és olyanok, amelyeket most még el sem tudunk képzelni? Milyen képességekre van szükség ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a változásokhoz? Cikkünkben az Y generáció tagjaival járjuk körbe ezeket a kérdéseket.

 

Szerinted hogyan fog kinézni a jövő munkahelye?

„Mindenféleképpen nagy, nyitott tereket képzelek el az irodákon belül, mert szerintem a munkavállalói csapategység és a közösség szerepe egyre inkább felértékelődik majd. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartom, hogy kevesebben lesznek bent egy időben az irodában az otthoni munkavégzés elterjedése miatt.” (Andris, 21)

„Szerintem a jövőben el fognak tűnni a hagyományos munkahelyek. Manapság egyre elterjedtebb a home office, és a fejlett technológia lehetővé teszi, hogy az embereknek ne kelljen utazni, telekonferenciákon keresztül is lebonyolíthatók a szokásos meetingek.” (Dóri, 23)

Automatizált munkafolyamatok, kötetlenebb munkavégzés, rugalmas munkaidő, több kreativitást igénylő munkakörök, munkavállaló-barát munkahelyek és motiváló vezetők lesznek.” (Laura, 22)

„A jövő munkahelye sokkal dolgozó-barátabb lesz, mert szükség lesz a munkaerő teljes kihasználására…” (Lilienn, 21)

 

ygeneráció

 

Milyen újítások kapnak majd helyet a munkavégzésben?

„Véleményem szerint a feladatvégzésben és a kommunikációban lesznek a legjelentősebb újítások. Egyre inkább a projekt alapú munkavégzés kerül előtérbe, így egy-egy kampányon több osztály munkatársai is fognak dolgozni. További újításnak gondolom a szórakozás és kikapcsolódás megjelenését a munkahelyeken, akár egy csocsó, akár a darts formájában.” (Andris, 21)

„Számos újításra lehet majd számítani, melynek fő alakítója az informatika világa lesz. A munkaeszközöktől kezdve az irodák berendezéséig minden megváltozik.” (?)

„A munkavállalók a magasabb végzettségeik miatt több fizetést, rugalmas munkaidőt és egyéb juttatásokat szeretnének majd…” (Ági, 25)

„Talán az északi modell gyakoribb lesz, és az apák is mehetnek szülés utáni szabadságra” (Lilienn, 21)


Milyen készségeket igényelnek majd a változások munkavállalóktól?

Munkavállalói szempontból egyértelműen kevés lesz az egyetemen szerzett papír, hiszen egy magabiztos informatikai tudás mellett, a soft skillek is felértékelődnek. Ahogy a gépek/robotok/szoftverek egyre több feladatot vesznek át, úgy a problémamegoldás és a kreativitás nélkülözhetetlen lesz.” (Andris, 21)

„… rugalmasság, alkalmazkodóképesség, jó kommunikációs, együttműködési és problémamegoldó készségek, ugyanis a csapatban való munka és az egyéni teljesítmény szerepe nagyban felértékelődik.” (Laura, 22)

„Ami mind munkavállalói mind munkáltatói szempontból fontos lesz, az a rugalmasság, másképp nem lehet alkalmazkodni a változásokhoz.” (Dóri, 23)

„Ezek a változások rendkívül nagy igényt szabnának a folyamatos önfejlesztésre és továbbképzésre, hiszen eleinte mindenkinek idegen ezeknek a gépeknek és megoldásoknak a használata, muszáj megtanulni és mindig tovább fejleszteni a saját tudásunkat” (Anna, 21)

 

futurework

 

Hiszel-e abban, hogy bizonyos szakmák el fognak tűnni?

„Úgy vélem, hogy bizonyos szakmák meg fognak szűnni, ugyanis ahol nem elengedhetetlen az emberi tényező, ott a gépek át fogják venni a szerepet. Azonban új szakmák is születni fognak, olyanok is, amikre most még nem is gondol senki. Például arra sem gondolt pár éve a világ, hogy a közösségi médiában megjelenő nagyobb népszerűségre szert tett emberek – akiket ma már csak influencer-eknek nevezünk -, azért kapnak pénzt a vállalatoktól, hogy szelfizzenek egy termékükkel. Hát ez sem egy hagyományos munkavégzési forma.” (Dóri, 23)

„Elképzelhetőnek tartom, hogy kiegészítő “munkatársként” számos szakmában megjelenhetnek a robotok, de úgy gondolom, melléjük mindig szükséges lesz az emberi szakértelem. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy több szakma összeolvad majd…” (Andris, 21)

„A technológia rohamos fejlődésével jelentős változásoknak nézünk elébe, melyre minden szakmának fel kell készülnie.” (Laura, 22)

 

Hasznosnak találtad a cikket?

Oszd meg barátaiddal, és ne felejts el feliratkozni, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a legfrissebb anyagokról!

Szerző: Novák Dóra