Álláskeresés

Hol keressünk állást?

Most végeztél a sulival, és az első munkahelyed keresed? Hosszabb ideje dolgozol már egy helyen és foglalkoztat a váltás? Mindkét esetben felmerülhet benned a kérdés, hogy milyen helyeken lenne érdemes megnézni a számodra elérhető lehetőségeket. Az álláskeresésnek több módja létezik, mint gondolnád! Íme néhány tipp, hogy megtalálhasd álmaid állását és munkahelyét!

Állásportálok

Talán a leggyakrabban használt karrierépítési fórumok az állásportálok. Ezeken az oldalakon rengeteg nyitott pozíció közül válogathatsz a számodra fontos paraméterek  (például régió, szakterület, tapasztalati szint stb.) alapján. A jelentkezés a legtöbb esetben regisztrációhoz kötött, amely során a rendszerbe feltöltött anyagaid, önéletrajzod csatolásával lehet pályázni a szimpatikus feladatkörökre.

Tipp: Ha aktuális nálad az álláskeresés, aktualizáld folyamatosan adataidat, hiszen ezek révén akár konkrét megkeresést is kaphatsz fejvadász cégekről.

Cégek karrieroldalai

Ha konkrét elképzelésed van arról, milyen ágazatban vagy feladatkörben dolgoznál szívesen, nézz körül a szektort képviselő cégek “háza táján”. Böngészd végig honlapjukat vagy karrier oldalukat a nyitott lehetőségekért . Ha nincsen külön karrierrel kapcsolatos menüpontja a vállalatnak, vagy nem találsz számodra megfelelő állásajánlatot, ne csüggedj!

Tipp: Ha nagyon tetszik a munkaadó, próbálkozhatsz azzal is, hogy telefonon vagy e-mailben érdeklődsz a lehetőségekről, kifejezheted komoly érdeklődésed a vállalat iránt. Egy elküldött önéletrajz megnyerő kísérő szöveggel, motivációs levéllel együtt, akár jól is elsülhet, hiszen ha megüresedik egy pozíció, kéznél van a pályázati anyagod.

álláskeresés

 

Állásbörzék

Az online térből kilépve, az álláskeresés egy másik hatékony formáját jelentik a karrierrendezvények. Ha még sosem beszéltél HR-esekkel, vagy szeretnél több részletet megtudni egy-egy feladatkörről vagy munkaadóról, mindenképp látogass el egy állásbörzére! Ősszel és tavasszal is tartanak ilyen rendezvényeket, ahol lehetőséged nyílik arra, hogy számtalan hazai és külföldi cég munkatársával személyesen találkozz. Ha jó benyomást teszel járjuk, és sikerül elnyerned a szimpátiájukat, még akár állásinterjúba is átfordulhat egy kötetlennek induló beszélgetés.

Tipp: Ha kipróbálnád magad és talpraesettséged következmények nélkül, akkor érdemes megcélozni hazánk legjelentősebb állásbörzéjét, a tavasszal és ősszel megrendezésre kerülő HVG Állásbörzét.

Ismerősök

Barátaink és ismerőseink is segíthetnek az álláskeresésben. Tudatosítsd minél több ismerősödben, hogy szeretnél elhelyezkedni! Erre alkalmas lehetnek a közösségi oldalak, például a Facebook vagy a LinkedIn. Továbbá szélesítsd a kapcsolati hálózatodat azzal, hogy eljársz különböző szakmai rendezvényekre, ahol új, hasonló érdeklődésű embereket, esetleg szakembereket ismerhetsz meg, akik talán tudnak neked segíteni, hogy mielőbb megtaláld az álommelót!

Tipp: A networking fontos szereppel bírhat a karrierépítésben. Ha többet szeretnél tudni róla, olvasd el korábbi írásunkat ide kattintva!

Szerző: Csankó Zsófia