hvg allasborze

Előrelépés a munkahelyen – de hogyan?

Mostanában gyakran érzed, hogy jelenlegi feladataid nem elégítenek ki a munkahelyeden? A csapattal meg vagy elégedve, de a szakmai kihívásokat illetően többre vágynál? Talán ideje előrelépést tenned az ügyben… Mire érdemes figyelned, ha fontolgatod, hogy feljebb lépj jelenlegi pozíciódból?

A szakmai fejlődést leggyakrabban lépcsőhöz, vagy létrához szokták hasonlítani, és beláthatjuk, hogy nem ok nélkül. Az előmenetelnek legtöbbször valóban sok, kisebb fokozata van, az előléptetés, magasabb pozícióba kerülés – bármennyire hatalmas, gyakran lehetetlen dolognak tűnik – is ezek közé tartozik.

 

Szakmai előrelépés – lehetőség vagy szükséglet?

Az újabb és újabb kihívások felé való nyitás, új feladatkörökbe való belépés nagyon fontos a szakmai fejlődés, karrier szempontjából. Ez egyfajta öngerjesztő folyamat: az új kihívás elérése maga is motivációt jelent, míg magának a kihívásnak a teljesítése is.

Nem utolsó szempont a szakmai előmenetelben – és annak motivációiban – a magasabb fizetés igénye sem, valamint fontos megjegyezni azt is, hogy újabb kihívások vállalása nélkül fokozottan megnő a kiégés esélye.

Ezekből látható szükségessége ellenére azonban sokszor nehéz eldönteni, mikor időszerű új kihívást vállalni, vagy a fenti hasonlattal élve, mikor érdemes feljebb lépni egy lépcső- vagy létrafokot.

Fontos, hogy ne mondj rögtön igent bármilyen jellegű munkahelyi előrelépésre, előléptetésre pusztán azért, mert magasabb pozícióit, fizetést ígér. Amennyiben szakmai koncepcióidba, karriertervedbe nem illik bele, érdemes elgondolkodni azon, hogy tényleg szeretnéd-e az ilyen jellegű továbblépést.

Azt is érdemes tisztáznod magadban, hogy munkaköröd az, amit magad mögött akarsz hagyni, vagy a munkáltatód, munkahelyed. Érdemes lehet elolvasnod korábbi cikkünket arról, hogy mikor kell munkahelyet váltanod, ebből megbizonyosodhatsz róla, hogy szakmai előrelépésre, vagy munkahelyváltásra van szükséged.

 

Első lépések az előmenetel előtt

A sikeres szakmai előrelépéshez, előléptetéshez több komponensre is szükséged van. Egyrészt tapasztalatra, másrészt a feladathoz illeszkedő, annak megfelelő képességekre.

Ezalatt ne csak a szakmai képességeket, szaktudást értsd, hanem a fokozottabb felelősségvállalás képességét, és – amennyiben az új munkakör megkívánja – a vezetői képességeket is. Érdemes arra is felkészülnöd, hogy egy új feladatkör esetén valószínűleg a napi rutinod is egészen meg fog változni.

Talán a legfontosabb azonban az intuíció megléte. Mielőtt rászánod magad a lépésre, tisztázd magadban, hogy valóban akarod-e, és nem valamilyen külső tényezőnek, például a családodnak vagy a társadalmi környezetednek akarsz ezzel bizonyítani.

 

A HVG Állásbörzén számtalan előadással és workshoppal várunk, melyek segítenek hatékonyabban menedzselni mindennapjaidat! Kattints, és nézd meg a programokat!

 

Mit tehetsz a gyakorlatban az előléptetésért?

hvg allasborze

A nagyobb cégek rendszerint biztosítanak szakmai előrelépési lehetőségeket a vállalaton belül, sőt, sokszor akár már a munkaviszony elején felvázolnak neked valamilyen karriertervet is.

A kisebb cégek és magánvállalkozások esetében más a helyzet, itt sincs kevesebb perspektíva az előmenetelre, azonban sokkal inkább a „saját szerencséd kovácsa” vagy, ennek minden hátrányával és előnyével, a lehetőségek ehhez mérten behatároltabbak.

Fontos kérdés, hogy hogyan kommunikáld felettesed irányába az előrelépési szándékodat. Először is érdemesebb inkább a szakmai fejlődés igényét előtérbe helyezni, mint a magasabb fizetést, hiszen előbbinek rendszerint velejárója az utóbbi.

Tudatosítsd azt is, hogy miért érzed magad megfelelőnek, késznek az előrelépésre. Mint a munkahelyi kommunikáció minden aspektusában, a lényeg azonban itt is az őszinteség és nyíltság.

Ettől független a fizetésemelés kérdése, a bértárgyalás ugyancsak kemény diónak tűnhet, egy korábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan érdemes ezt is megbeszélned főnököddel úgy, hogy el is érd célodat.

 

Ha úgy érzed, jelenlegi munkaadód nem támogatja hosszú távon karriercéljaidat, a HVG Állásbörzén számtalan álláslehetőség (köztük senior pozíciók) és várnak! Tudj meg többet ide kattintva!

 

Fontos megjegyezni azt is, hogy a szakmai fejlődésben nem csupán az előléptetés, a magasabb pozíció elérése jelent előrelépést: a tanulás az elsődleges kulcsa annak, hogy fejlődj, legyen szó akár egyetemi tanulmányokról, különféle képzésekről és konferenciákról, vagy autodidakta módon való tanulásról.

 

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet a cikk, oszd meg vele Facebookon! 🙂

 

Szerző: Simon Bence