vidéki

Diplomával Budapesten kívül – esélytelen vagy ideális?

Talán már benned is felmerült a kérdés, hogy tényleg csak Budapesten lehet-e jól fizető ÉS szakmai kihívásokkal teli állást találni, avagy sem. Mennyire tudsz érvényesülni az ország többi részén? Milyen lehetőségek vannak az ún. „vidéken”? Pályakezdőként (is) fontos tisztában lenned azzal, milyen munkaerőpiaci különbségekkel szembesülhetsz az egyes régiókban.

 

A munkaerőpiac pályakezdő diplomásként

A KSH friss adatai szerint hetvenezer körüli a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon. Nyugat-Magyarországon és Budapesten a (betöltetlen) munkahelyek nagy száma, míg keleten a foglalkoztatottság nélküli munkaerő a jellemző. Bár a hiány a szakmunkásokból a legnagyobb, egyre inkább így van ez a diplomások esetében is.

vidéki állások
Nem csak a Budapestieké a világ!

A munkanélküliség kérdése összetett probléma, azonban egyik szegmense a pályakezdő diplomások számára is különösen fontos lehet: ez a fizikai mobilitás kérdése, mely hazánkban meglehetősen alacsony.

Ha azonban pályakezdő diplomásként vállalja valaki a nehézségeit egy, az ország távolabbi részén vállalt munkának, jelentősen megnövelheti diplomás elhelyezkedési lehetőségeit és várható kezdőfizetését is.

Regionális felvevőpiacok

Egyes diplomák esetében szinte kizárólag Budapest jelent felvevőpiacot, de a munkaerőpiaci elhelyezkedés szinte minden esetben könnyebb itt. A hétköznapi élet és különösen a lakhatás viszont jóval drágább, mint az ország más területein.

Jellemző továbbá, hogy a diplomás munkaerő főleg az ipari centrumok és tudományos központok körül telepszik le. Ezek közül azonban némelyik telített, míg mások képesek felvenni további munkaerőt. Érdemes lehet tehát tájékozódnod azt illetően, milyen lehetőségeket biztosít az a régió, ahol el szeretnél helyezkedni.

Egy jó lehetőség: HVG Állásbörze!

vidéki állások

Összességében a diplomás elhelyezkedés lehetőségei jók, de előfordulhat, hogy igazodva a munkaerőpiaci igényekhez – legalábbis átmenetileg – lakóhelyedtől vagy egyetemedtől távolabb kell munkát vállalnod pályakezdőként.

A HVG Állásbörze által nem csak a főváros munkaerőpiacába vetheted bele magad, mivel sok olyan, egész országra kiterjedt hálózattal rendelkező cég is képviselteti magát, amely szinte minden megyében tud munkalehetőséget biztosítani.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy a te megyédben melyek ezek a cégek, akkor kattints ide! Sőt, most a rendezvényre való felutazást is megkönnyítjük, ugyanis Volánbusszal is fél áron válthatod meg a jegyed, ha pedig telekocsiznál, csekkold az Oszkárral közös nyereményjátékunkat!

 

Nem csak a budapestieké a világ! 🙂

 

Szerző: Simon Bence

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel Messenger értesítőnkre további cikkekért!  Csatlakozz Facebookon a legújabb rendezvény eseményéhez és kövess minket Instagramon