Biztos, hogy jól választasz munkahelyet?

Gyakran beleesünk abba a hibába álláskeresőként, hogy a vonzó fizetés olyannyira meggyőz minket, hogy egyéb fontos kritériumokat figyelembe sem veszünk egy-egy pozíció elfogadásánál. Azért, hogy nehogy későn térjünk észhez – miután már elköteleztük magunkat -, felsorolunk néhány tényezőt, melyet érdemes megfontolni a szerződés aláírása előtt.

 

1. Ismerd meg saját igényeidet! 

 

Első lépésként a legfontosabb, hogy légy tisztában azzal, hogy milyen pozícióra vágysz. Ha végzettséged alapján több szakterületen is lehetőséged lenne elhelyezkedni, akkor vedd figyelembe, hogy melyekkel tudsz azonosulni. Mindenképpen kérj munkaköri leírást, hogy lásd, mik lesznek a fő feladataid. Főként azt érdemes megfontolni, hogy a feladatok elég inspirálók-e számodra, ugyanis ez a hosszú távú elköteleződés egyik titka. Mielőtt aláírod a szerződést, mérlegeld a felelősség mértékét is, mivel gyakran egy magasabb fizetés stresszes munkával, s nagy felelősségtudattal is jár. Emellett határozd meg, hogy mennyi időt tervezel utazással tölteni nap mint nap, illetve, hogy mekkora mértékű rugalmasságot vársz el a munkádtól.

 

2. Tájékozódj a vállalati kultúráról! 

 

Már az interjúra való felkészüléskor sem árt, ha utánanézel, hogy milyen értékeket képvisel a kiszemelt cég, illetve, hogy mik a jövőbeli céljaik. Csak akkor fogod hosszútávon jól érezni magad a munkahelyeden, ha ezekkel a tényezőkkel azonosulni tudsz. Ezenkívül ha ambíciózusnak tartod magad, érdemes annak is utánanézni, hogy milyen előrelépési lehetőségek vannak, s jellemző-e, hogy cégen belül nevelik ki a leendő vezetőket.

 

3. Térképezd fel a munkahelyi környezetet! 

 

Már az interjúztatáskor, illetve a próbaidőszak alatt is járj nyitott szemmel, s fedezd fel, hogy milyen a munkahelyi környezet. A berendezésből, az iroda kialakításából, a használt eszközökből, s az öltözködésből lehet következtetni arra, hogy mennyire innovatív, modern az adott munkahely. Mindenképpen tartsd szem előtt, hogy adottak-e a biztonságos és megfelelő minőségű munkavégzéshez a szükséges feltételek.

 

4. Egy jó csapatban a munka is jobban megy! 

 

Életünk kb. 40 %-át munkahelyünkön töltjük, s gyakran többet találkozunk munkatársainkkal, feletteseinkkel, mint a saját családunkkal. Így nagy hatással van jóllétünkre, hogy hogyan érezzük magunkat abban a csapatban, ahol dolgozunk. A próbaidőszak alatt már érezni fogod, hogy saját személyiséged, temperamentumod mennyire illik a többiekéhez, mennyire tudsz velük kijönni, milyen a hangulat, mikről tudtok beszélgetni, stb. Fontos a munkastílus megfigyelése is, hogy mennyire megbízható, illetve minőségi a munka, amit az emberek kiadnak a kezük közül. Megtapasztalhatod azt is, hogy a saját lábadon kell-e állni, vagy kapsz segítséget a többiektől, ha elakadsz.

 

5. El tudod magad képzelni hosszú távon az adott munkahelyen?

 

Ahhoz, hogy egy munkahely és egy pozíció hosszú időre beváljon, sok szempontnak kell teljesülnie. A legfontosabbak közé tartoznak, hogy saját képességeidet, tapasztalataidat ki tudod-e bontakoztatni, elég inspirálók-e a feladatok számodra, mennyire jössz ki jól a munkatársaiddal, biztosítva van-e az anyagi jólét, van-e fejlődési és előrelépési lehetőség, és végül, de nem utolsósorban megbecsülnek-e és kapsz-e pozitív visszajelzéseket.

 

Légy kitartó, s a számodra fontos dolgokban soha ne legyél megalkuvó! Így előbb-utóbb biztosan megtalálod a hozzád illő munkahelyet és pozíciót. 🙂

 

Szerző: Novák Dóra

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 😉