A sikeres pályaválasztás 5 tényezője

Kiráz a hideg a jelentkezési határidőtől? Félsz, hogy rosszul választasz szakot, vagy egyetemet, és később megbánod? A választás nem könnyű, de van néhány olyan lépés, mely megkönnyítheti és megfontoltabbá teheti a döntésed. Íme a sikeres pályaválasztás titkai!

1. Ismerd meg magad!

 

 

Az első és legfontosabb dolog, hogy légy tisztában a képességeiddel, készségeiddel, érdeklődési köröddel, hiszen ezekből tudsz kiindulni, ha arra gondolsz, hogy mivel foglalkoznál szívesen a jövőben. Tedd fel magadnak a kérdést: milyen tevékenységeket élvezek igazán? Miben vagyok jó? Itt ne feltétlenül csak az iskolai tantárgyakra gondolj, hanem az azon kívüli tevékenységekre, egyéb élethelyzetekre is. Például, ha úgy érzed, szeretsz másokat meghallgatni és jól megérted az embereket, akkor lehet, hogy érdekelni fog a pszichológia. Fontos, hogy olyan szakot válassz, amelynek követelményei a saját adottságaiddal összhangban vannak. Például, ha jó vagy reál tárgyakból, akkor a közgazdaságtan jó választás lehet, de ha nem szeretsz sokat olvasni, akkor a történelem szak nem neked való.

Minden emberre igaz, hogy van legalább egy olyan tulajdonsága, amely kiemelkedő, és amiben jobb, mint mások. Önmagad megismeréséhez három forrásból meríthetsz: egyrészt, hogy mit gondolnak rólad mások, te mit gondolsz arról, hogy mások mit gondolnak rólad, illetve, hogy mit gondolsz saját magadról. Bonyolultnak tűnik? Hogy pontosabb képet kapj ezekről, fogadd meg az alábbiakat:

  • Beszélgess minél többet a barátaiddal, a családoddal és a tanáraiddal, hiszen ezáltal számos visszajelzést kaphatsz önmagadról (és kérj is minél többször!), emellett különféle szituációkban tapasztalhatod meg viselkedésedet.
  • Légy nyitott, és próbálj ki minél többféle dolgot, mert lehet, hogy olyan területen leszel kiemelkedően ügyes és tehetséges, amire nem is gondoltál azelőtt!

Fontos, hogy legyen egy belső indíttatásod, valami, amit szeretsz, és amit a saját vágyadként élsz meg, hogy ne a szüleidnek vagy a tanáraidnak akarj megfelelni.

2. Vizualizálj!

 

 

Amikor azzal kezdesz el foglalkozni, hogy milyen területen tanulj tovább, akkor fogj egy lapot, és írd le, hogy hogyan képzeled el magad 5 év múlva. Mit szeretnél elérni? Milyen értékek fontosak a számodra? Mivel foglalkoznál szívesen? Fontos kérdés lehet az is, hogy hol képzeled el magad: a szülővárosodban, a fővárosban vagy külföldön? Ezek a kérdések szűkíthetik a kört és rávezethetnek arra, hogy milyen irányba is menj tovább.

3. Térképezd fel a munkaerőpiacot!

 

 

 

Természetesen nem csak a saját igényeidet érdemes figyelembe venned a választásnál, hanem a munkaerőpiac aktuális elvárásait is. Melyek a hiányszakmák, milyen elhelyezkedési lehetőségeid vannak a kiszemelt szakmában és milyenek az átlagbérek? A Felvi.hu-n sokat olvashatsz az egyes szakmák karrierlehetőségeiről, friss adatokról, felmérésekről.

4. Ismerd meg a kiszemelt szakmát közelebbről!

 

 

Ha eljutottál oda, hogy kiválasztottál egy vagy több olyan szakmát, amely érdekel, akkor eljött annak az ideje, hogy alaposabban utána olvass. Melyik intézményben lehet tanulni a szakot és milyen tantárgyakkal lehet felvételizni? Mivel foglalkozik valójában az a szakember, akivé te is válni szeretnél? Hol dolgozik? Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kaphass, a legjobb, ha felkeresel valakit személyesen, aki az adott iparágban dolgozik, vagy belépsz tematikus Facebook csoportokba, blogokat, fórumokat olvasol.

 

De a legjobb, ha élesben tapasztalod meg mindezt! Regisztrálj a következő HVG Állásbörzére, beszélgess a cégekkel arról, milyen az adott területen dolgozni. Lehet, hogy olyan szakma fog megtetszeni, ami korábban meg sem fordult a fejedben!

 

Mindenképpen tanácsos elmenni az egyetemi nyílt napokra is, mert ott találkozhatsz az adott szak egyetemistáival, tanáraival, gyakran egy-egy órára is be lehet ülni. Ezekkel a lépésekkel közelebb fog hozzád kerülni az adott szakma, és sokkal megfontoltabban tudsz majd dönteni.

5. Vegyél részt pályaválasztási tanácsadáson!

 

 

Ha úgy érzed, nem tudsz egyedül dönteni, és a hozzád közelállók sem tudnak ebben segíteni, akkor érdemes elmenned egy pályaválasztási tanácsadóhoz, aki különféle tesztek, önismereti kérdések segítségével ajánl olyan szakmákat, amik elnyerhetik a tetszésedet.

 

Végezetül ajánlunk pár tesztet a pályaválasztás könnyebbé tételéhez: egy 20 kérdéses, egy 60 kérdéses és egy 99 kérdéses változatot (a teszt írói bizonyára szerették volna hogy rövidebbnek tűnjön, így egyet lespóroltak), amely érdeklődésed alapján megmutatja a neked való területeket. Ez a munkaértékekkel foglalkozó teszt pedig az önmegvalósítást helyezi előtérbe.

A pályaválasztás egy fontos mérföldkő az életünkben, ám manapság nem ritka, hogy valaki több diplomát, képesítést szerez. Nem kell megijedned, ha nem vagy 100 százalékig biztos abban, hogy jól választasz – ez úgyis csak később fog kiderülni. Az a fontos, hogy olyat válassz, amiről úgy érzed, hogy szívesen tanulod és csinálod majd, és hogy alaposan járj utána a szakmának, így valós információkból építkezhetsz.

 

Sok sikert kívánunk a pályaválasztáshoz!

 

Szerző: Novák Dóra

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is! 😉