A friss diplomás paradoxon

Tapasztalat nélkül nem vesznek fel tapasztalatot szerezni! Ismerős és bosszantó gondolat, nem igaz? A tinta még meg sem száradt újonnan szerzett okleveleden, de a munkaadók már releváns szakmai gyakorlatot várnak tőled…

…amit viszont elég nehéz megszerezned az iskolapadban. Persze lehet mondani: ezért van egyre több egyetemen kötelező szakmai gyakorlat. No, igen, szerepel is önéletrajzomban a hangzatos rész. Négy hónapot töltöttem egy multinacionális cég változás- és felfutásmenedzsment területén, mint trainee. Azóta is eltitkolom, hogy ottlétem alatt a legnagyobb változás a fénymásoló gép lecserélése volt. A felfutás menedzsment meg számomra annyit jelentett, hogy gyakran kellett felfutnom kávéért az emeleti automatához. Valójában ez nem sok pluszt adott a szakterületemet illetően. Hacsak nem pályát módosítok és jelentkezek felszolgálónak egy kávéházba.

Ugyanakkor ahány negatív példa, legalább annyi pozitív is. Én sajnos a szerencsétlenebb kategóriába tartoztam. De meg kell jegyeznem, hogy ez részben az én hibám is. Ha kissé rámenősebb vagyok, többet kérdezek, és erőteljesebben kifejezésre juttatom, hogy mi is itt a célom, lehet, hogy most nem siránkoznék. Akkor talán ráeszméltek volna, hogy hetente többször névsorba rendezni a dossziékat nem elégíti ki az igényeimet.

Mi alapján keress szakmai gyakorlatot?

 

  • Mi a célod? Ha csak az a cél, hogy valahol aláírják a papírodat, akkor nem érhet csalódás. Bizonyára van pár ismerősöd, aki tud olyan intézményt ajánlani, ahol minimális erőfeszítés mellett megkaphatod az igazolást. (Ez kicsit olyan, mint mikor hamburgert akarunk enni és elmegyünk a mekibe. Nincs benne semmi extra, nem jelent gasztronómiai élményt, de a célnak megfelel. Ne érd be ennyivel!) Válassz olyan szakmai gyakorlati helyet, ahol a leendő szakmádhoz és jövőbeni céljaidhoz legjobban illeszkedő tapasztalatokat szerezheted.

 

  • Milyen időtartamra keresel? Mindenképpen érdemes tudomást szerezned arról az interjú során, hogy csak a cég csak a kötelező időtartamra biztosít-e gyakornoki helyet, vagy van lehetőséged tovább maradni, diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatva, vagy akár teljes állásban. Ezzel növeled az esélyeidet a későbbi munkakeresés során is, ellentétben egy pár hónapos „kötelezően letudott” gyakorlattal.

 

  • Informálódj! Olyan céghez menni, melynek gyakornoki programjáról nincs semmi információd, igazi zsákbamacska. Jól dolog is kisülhet belőle, de lehet, hogy az egész szenvedés lesz. Folyton ugráltatnak és rád sózzák azokat a feladatokat, amiket senki nem akar megcsinálni. Olyan, mint a rossz hamburger. Megesszük, mert muszáj, mert éhesek vagyunk, de csak kínlódunk vele, mert kifolyik belőle a mustár meg a ketchup. Ráadásul még csak nem is finom.

 

A megfelelő céget megtalálni sem megy egyik napról a másikra. A pályázási folyamat hosszú, ezért hát jóval a tervezett időszak előtt meg kell kezdeni a keresgélést. De megéri a befektetett energiát. Hisz minden kezdet könnyebb, ha jó tapasztalatok előzik meg.

 

Multi vagy kkv?

 

Sok csoporttársammal együtt azon az állásponton voltam, hogy mindenképpen nagyvállalatnál kell eltöltenünk a megszabott időt. Elvégre egy neves cég ezerszer jobban mutat a CV-nkben, mint mondjuk a Bélabácsi Bt. De vajon tényleg minden esetben többet tanulhatunk egy multinál?

A válasz nem egyértelmű. Egyrészt vannak kitűnően felépített gyakornoki programok. Ezek tényleg valóra váltják a motivációs levelünkben oly gyakran ismételgetett vágyálmunkat: „Szeretném elméleti tudásomat a gyakorlatban is kamatoztatni”. (Ugye te sem írsz bele ilyen sablon mondatokat?! Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen hibákat kerülj el a motivációs levélben!) Ilyen helyre bekerülni általában nem könnyű. A pályázóknak komoly kiválasztási folyamaton kell keresztülmenniük. Teszteket kell megoldaniuk, állásinterjú-szituációban kell helytállniuk.

Azonban a kisebb cégekre sem kell rögtön legyintenünk. Ha átfogóbb képet szeretnénk kapni egy vállalkozás működéséről, ha nem csak egy részterületet szeretnénk látni, akkor jó választás lehet egy ilyen társaság. Gyakran nagyobb felelősséget és önállóságot is kaphatunk egy kisebb szervezetnél.

 

Hogyan tüntesd fel az önéletrajzban a gyakorlatot?

 

  • derüljön ki, hogy pontosan mettől-meddig tartott,
  • napi / heti hány órát jelentett,
  • milyen cégnél, milyen területen,
  • mik voltak a konkrét feladatok (fordítás, adminisztráció, prezentációk készítése, vagy akár komolyabb szakmai feladatok),
  • ha van rá mód, akkor add meg egy referencia személy elérhetőségét, még jobb, ha referencia levelet csatolsz a pályázatod mellé!

Ha nincs kötelező szakmai gyakorlatod, akkor ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy akár a szorgalmi időszakban részmunkaidőben munkát vállalj. Mire kikerülsz az egyetemről, akár 1-1,5 év szakmai tapasztalattal is rendelkezhetsz, ezzel pedig óriási előnyre tehetsz szert!

 

Szerző: Pigniczki Zsóka

 

Hasznosnak találtad a cikket?

Oszd meg barátaiddal, és ne felejts el feliratkozni, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a legfrissebb anyagokról!