visszajelzést

Válasz nélkül, vagy elutasítva – az állásinterjú árnyoldala

Ha jelentkezel valamilyen állásra – amire a három héttel ezelőtti HVG Állásbörzén bőségesen volt lehetőséged – akkor természetes elvárás, hogy valamilyen visszajelzést kapj, legyen az akár pozitív, akár negatív. Mit tegyünk, hogy megkapjuk ezt a visszajelzést, és mi a dolgunk akkor, ha ez mégsem történne meg?

 

Az elutasító üzenet

Fontos, hogy ha elutasító választ kapsz, akkor se kudarcként fogd fel! Ha nem volt sikeres az állásinterjú, a hibáidból akkor is érdemes tanulnod. Jó esetben az elutasító üzenet, amit kapsz, tartalmazni fogja, melyek azok a képességek, amelyeket még fejlesztened kell, mi az, ami hiányzott.

Ha kapsz ilyen indoklást, semmiképp se támadásként fogd fel! A kritikák elsősorban a fejlődésedet szolgálják, így is állj hozzájuk, ne legyél velük szemben elutasító, de le se törjenek! Persze, amennyiben úgy érzed, hogy a kritikák teljesen megalapozatlanok, nem kell őket elfogadnod, de első lépésként mindenképpen gondolkodj el rajta, miért írták ezt válaszként.

Az elutasító válasz talán legrosszabb formája, ha sablonüzenetet kapsz. Ilyenkor érdemes külön érdeklődni a HR-esnél (természetesen udvarias hangnemben), hogy mi az elutasítás konkrét oka, és meggyőzni arról, hogy számodra ez a visszajelzés valóban fontos lenne a szakmai fejlődésed szempontjából.

 

visszajelzést

Ha egyáltalán nincs is üzenet

Napjaink munkaerőpiacán gyakran előfordul, hogy semmilyen visszajelzést nem kapsz az állásinterjú utáni hetekben, hónapokban. Hogy mindenképpen kapj visszajelzést, érdemes már az állásinterjú során, annak végén rákérdezned arra, mikor kapsz információt és indoklást arról, hogy felvettek-e.

Amennyiben egy bő hét eltelik válasz nélkül, nyugodtan írhatsz a HR-esnek, vagy felhívhatod telefonon, és – természetesen udvarias hangnemben – megkérdezheted, hogy mikor fogsz visszajelzést kapni. Ne zaklasd azonban túl sokszor, és túl hamar sem, az ilyen jellegű túlzott érdeklődés inkább kétségbeesettséget, mint elszántságot sugároz.

Ha azonban ezesetben sem kapunk választ, akkor sem szabad a legrosszabbra gondolni. Előfordulhat például, hogy a cég, melyhez állásra jelentkeztünk túlterhelt: kevés HR-est foglalkoztatnak, esetleg túl sok jelentkezőjük van akár több állásra is.

Persze az is előfordulhat, hogy valamilyen technikai hiányosságod volt a jelentkezés során, pl. elfelejtettél valamilyen dokumentumot feltölteni, érdemes tehát ennek alaposan utánanézned!

Bár kicsi rá az esély, de lehetséges még egy ok is: az európai munkaerőpiacon is kezd teret nyerni az az amerikai tendencia, hogy a cégek direkt nem küldenek visszajelzést (akkor sem, ha sikeres volt az állásinterjú), hanem neked kell keresned őket, ezzel is bizonyítva elszántságodat.

 

Ha tehát valamilyen módon elutasító üzenetet kaptál, akkor a legfontosabb, hogy ne veszítsd el a motivációdat, tanulj a hibáidból, és minél hamarabb lépj tovább a dolog kudarcélmény-fázisán! A következő állásinterjúra így már tapasztaltabban mehetsz el, ez a tapasztalat pedig hozzásegíthet ahhoz, hogy azon már sikeres legyél. 

 

Mesés állásinterjú tippekért kattints ide!

 

 

Szerző: Simon Bence