sikeres allasinterju

Út a sikeres állásinterjúhoz – az elejétől a végéig

A felkészültségtől kezdve a nonverbális jeleken át a jó megfogalmazásig rengeteg faktora van a sikeres állásinterjúnak. Cikkünkben végigvesszük, milyen út vezet a sikerig, hogy mikor legközelebb ilyen helyzetbe kerülsz, sikerrel vedd az akadályt.

 

Felkészülés az interjú előtt

Az interjú már a konkrét eseményt megelőző napon elkezdődik: fontos, hogy megfelelően felkészülj a másnapi feladatra.

Először is nézz alaposan utána a cégnek, ahova jelentkezel! A cég saját anyagainak, weboldalának böngészése mellett érdemes lehet a sajtóban róluk megjelent információkat is tanulmányoznod!

Az állásinterjúkon előfordulnak alapkérdések, amelyeket nagy eséllyel neked is feltesznek majd, ezekre az általános kérdésekre érdemes külön felkészülnöd! Néhányat ezek közül cikkünk hátralévő részében is olvashatsz majd, de érdemes lehet még több ilyen kérdést keresned, hogy semmi se érjen váratlanul az interjú során!

Ugyancsak segíthet, ha – kicsit a HR-es fejével gondolkodva – egyedül vagy egy barátod segítségével eljátszod az interjút! Ez, akárcsak a fellépések előtti próba, sokat lendíthet magabiztosságodon.

Több interjútípussal is találkozhatsz: a leggyakoribb a körülbelül másfél órás mélyinterjú, ennek célja, hogy minél jobban megismerjenek, de előfordulhat, hogy pszichológiai teszt, vagy egy adott munkakörre jellemző problémamegoldási feladat is részét képezi az interjúnak. Hogy ez se érjen váratlanul, nézz utána a lehetséges interjútípusoknak cikkünkben!

Az egyik legfontosabb az állásinterjú előtti este során, hogy pihend ki magad! Ha úgy érzed, az interjú miatti stressz meggátol az alvásban, érdemes lehet valamilyen jól működő stresszlevezető gyakorlatot alkalmaznod!

Hasonlóan fontos a megfelelő öltözék kiválasztása: olyan ruhát vegyél fel, ami tiszta, és magabiztosan és kényelmesen tudod viselni!

Bár triviálisnak tűnhet, a sikeres állásinterjú egyik alapszabálya, hogy ne késs! Érdemes körülbelül öt-tíz perccel hamarabb érkezni a helyszínre, de a túl korai érkezés és a késés egyaránt „red flagek” lehetnek a HR-es szemében.

 

Felkészülnél az angol nyelvű állásinterjúra is? Érdekel, mit néz meg egy HR-es a CV-dben? Nézd meg a legújabb HVG Állásbörze programjait, és regisztrálj!

 

 

Az interjú közben: nonverbális jelzések, alapkérdések és általános igazságok

Az állásinterjú során nagyon fontosak az első benyomások, melyeket zömében a nonverbális kommunikáció határoz meg, tehát érdemes odafigyelned a testbeszédre! Megjelenésed legyen magabiztosságot és nyugalmat sugárzó, de emellett természetes és kényelmes.

Fontos, hogy tartsd a szemkontaktust (ha többen kérdeznek, akkor mindannyijukkal), és hogy kezedet ne tedd zsebre, vagy éppen bogarássz vele, hanem tartsd például az öledben. Hátad legyen egyenes, lábaidat pedig ne kulcsold össze, vagy hasonlók.

Hogy a megfelelő testbeszédet könnyen elérd, érdemes egy kötetlen beszélgetésként felfogni az állásinterjút, így könnyebben el tudsz majd lazulni!

Nagyon fontos lehet az interjú elején történő bemutatkozásod! Ez lehetőleg legyen rövid, figyelemfelkeltő, rendelkezzen valamilyen dramaturgiai vezérfonallal, vagy egy központi gondolattal. Érdemes ezen is már az interjú előtt gondolkodnod.

Amikor beszélsz, a megfogalmazásban kerüld el a sablonokat, próbáld magad egyedi, de emellett mindenképp önazonos módon kifejezni, és ne feledd, ez egy formális, hivatalos beszélgetés, így nem szabad túlságosan lazára venni a figurát!

Legalább ilyen fontos, hogy ne ködösíts, és legfőképpen ne hazudj! Az állásinterjún nem a minden áron való megfelelés a lényeg, hanem hogy magadat add, és ez alapján valóban kiderüljön neked való e az állás, amire jelentkezel. A hazugságok hosszú távon csak egy rossz munkakapcsolatnak ágyaznak meg.

Ne mondj ellentmondásos információkat a motivációs levélhez és/vagy önéletrajzhoz képest, de ne is az ott leírt adatok biflázás-szerű felsorolásából álljon az interjú. Ne fejeltsd el kikapcsolni a telefonodat sem!

 

Néhány szokásos kérdés, és néhány tipp a jó válaszhoz

Ha azt kérik, beszélj magadról néhány mondatban, érdemes röviden és egzaktan megfogalmazni a válaszod: egy dramaturgiai ívre fűzd fel szakmai mérföldköveidet, valamint lehetőleg találj ki néhány jellemző és kifejező szót, tulajdonságot, amivel jellemezni tudod magadat, de itt is kerüld a sablonokat!

Valószínűleg kíváncsiak lesznek arra, miért érdekel ez a munkalehetőség. Érdemes erre is előre kitalálnod a választ, mégpedig úgy, hogy itt is megpróbálsz a HR-es fejével gondolkodni!

Ő elsősorban arra kíváncsi ennél a kérdésnél, hogy milyenek a motivációid, és mennyire értetted meg, milyen feladatokkal jár a munkakör, amelyre jelentkezel. Fontos, hogy itt se lózungokat, vagy sablonokat sorolj, és figyelj arra, hogy amit mondasz, valóban releváns legyen!

Mikor szóba kerülnek az erősségeid és gyengeségeid, érdemes előbbinél a mások által gyakran említett pozitívumokat felhoznod, a gyengeségek említése során pedig fontos, hogy azt is említsd, hogyan dolgozol ennek a gyengeségnek a kijavításán.

Gyakran előfordul, hogy azt is megkérdezik tőled, hogyan képzeled el magad öt vagy tíz év múlva. Ennél a kérdésnél elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen szakmai pályát képzelsz el magadnak, és ebbe milyen módon illeszkedik be az állás, amire pályázol, érdemes tehát jót átgondolt választ adni erre a kérdésre.

 

A HVG Állásbörze kiállítói akár már a helyszínen leinterjúztatnak! Nézd meg, milyen játékos aktivitásokkal készülnek a látogatóknak!

 

Az interjú vége, és ami utána következik

Az állásinterjú végén rendszerint van lehetőség arra, hogy kérdezz. Itt szóba hozhatsz bármit, ami még felkeltette érdeklődésedet, de ha nincs is konkrét ötleted, akkor is érdemes megkérdezni, hogy mikorra várhatsz visszajelzést, de szóba hozhatod a munkakörülményeket vagy az előrelépési lehetőségeket is. Ezzel mutathatod, hogy tényleg érdekel a munkalehetőség.

Az állásinterjú után érdemes e-mailben megköszönni a lehetőséget. Ezt nem szabad túl korán elküldeni, viszont későn sem: lehetőség szerint az interjút követő huszonnégy órában tedd ezt meg!

Ne aggódj azon, ha nem küldenek hamar visszajelzést! A legtöbb cég humánerőforrás osztálya meglehetősen túlterhelt, így könnyen előfordulhat, hogy számításaidnál hosszabb ideig kell várakoznod.

Ha azonban már tényleg tűkön ülsz a türelmetlenségtől, talán segíthet rajtad egy korábbi cikkünk, melyben megmutattuk, melyik az a hét plusz egy jel, ami által kitalálhatod, mennyire volt sikeres az állásinterjú!

És végül: ha nem sikerül az állásinterjú, akkor sem szabad elkeseredned! A kudarcokból tanulnod kell, de nem szabad, hogy elvegyék a kedved bármitől. Az interjútapasztalat pedig nagyon fontos lehet a későbbiekben.

 

 

 

Szerző: Simon Bence