5 tipp, amivel elkerülheted az állásinterjú előtti stresszt

Előfordult már veled, hogy az állásinterjút megelőző éjszakádat álmatlanul forgolódva töltötted, amikor pedig eljött a nagy nap, gyomorgörccsel és gombóccal a torkodban indultál a megmérettetésre? Az első benyomás döntő lehet a kiválasztási folyamat során, és bár vannak, akikre jó hatással van az izgalom, a jelentkezők többségét mégis megbénítja.

Ha szeretnéd megmutatni képességeidet és szakmai rátermettségedet az interjúztatónak, valamint el akarod kerülni a dadogást, izzadást és a gyomorszorító stresszt, olvass tovább.

1. Készülj fel!

A legtöbb stresszt az interjú előtti tanácstalanság okozza: „Vajon mire kíváncsiak?” vagy „Mi lesz, ha nem tudok válaszolni?” Ennek elkerülésére tarts interjú próbát! Kérd meg egy ismerősödet, hogy próbáljátok el a szituációt, hogy szokd a szemkontaktust, és az összeszedett beszédet. Válaszolj a tipikus interjúkérdésekre, hogy ne érjen felkészületlenül a HR-es érdeklődésre. Fontos, hogy fejből tudd az önéletrajzodat, és a motivációs leveledben említetteket, erre tud ugyanis támaszkodni az interjúztató a kérdések során, és ha nincs összhangban azzal, amit mondasz, hamar elvágod magad.

2. Figyelj a megfelelő étkezésre!

Alapjáraton is fontos, hogy egészségesen táplálkozz, azonban szorult helyzetekben döntő lehet, mit és hogyan fogyasztasz. Lehet, hogy úgy gondolod, egy extra adag kávé serkentő hatású, azonban stresszes állapot esetén csak fokozza a feszültségedet, végtagremegést válthat ki. A nyugtatókat, altatókat kerüld el, legfőképpen akkor, ha egyébként sem fogyasztod ezeket a szereket, ugyanis a mély alvás ellenére másnap álmosságot okoz, gyengíti a koncentrációt. Fogyassz helyette gyógyteákat, például citromfüvet, macskagyökeret tartalmazó készítményeket.

3. A közlekedés

Már előző nap nézd meg, hogyan juthatsz el a céghez legkönnyebben, tájékozódj az esetleges lezárásokról, hogy ne az interjú napján érjen meglepetés. Célszerűbb a tömegközlekedést választanod autózás helyett, hogy kevesebb energiádat vegye el az utakra való koncentráció. Időben indulj útnak, ha hamarabb odaérsz, legalább van időd megfigyelni a környéket, elképzelni, milyen lehet arra járni mindennap.

4. Kényelem mindenek felett

Nem kell minden interjúra új cipőt vagy zakót vásárolni, sokkal fontosabb, hogy olyan öltözékben indulj útnak, amiről tudod, hogy magabiztosan tudod viselni, nem gyűrődik könnyen, és húzogatni sem kell kétpercenként. Célszerű kimosni, és előző nap kivasalni a kiválasztott ruhadarabokat, hogy a ruháid illata, állapota se terelje el a figyelmedet éles helyzetben. A választás előtt mindenképp tájékozódj az aznapi időjárásról, valamint jó, ha van nálad esernyő.

5. Sugározz magabiztosságot!

Nem arról van szó, hogy ölts fel egy tőled teljesen idegen szerepet, épp ellenkezőleg! Ahhoz, hogy önmagadat tudd adni, elengedhetetlen, hogy ellazulj. Az interjú előtti nap végezz tornagyakorlatokat, nyújts, vagy ha rendszeresen űzöl valamilyen sportot, iktass be egy edzést. A mozgást azonban semmiképpen se lefekvés előtt végezd, mert attól felélénkülsz, és nem tudsz majd elaludni. Az interjú alatti testtartás is sokat elárul rólad, nyugalmat és nyitottságot sugároz, ha egyenes háttal ülsz, kezeidet az öledben tartod és nem összekulcsolt lábbal ülsz. És mindenek előtt: mosolyogj! 🙂

Minél több állásinterjú tapasztalat áll a hátad mögött, annál könnyebben veszed majd az akadályokat. Tartsd szem előtt, hogy az interjúztatók döntő többsége nem szeretne téged megalázni, kínos helyzetbe hozni (ha ilyennel találkozol, ott úgysem akarsz majd elhelyezkedni), az ő céljuk is az, hogy minél hamarabb megtalálják a megfelelő jelöltet, szeretnék, ha jól szerepelnél.

 

Szerző: Kurinyec Anna

 

Hasznosnak találtad a cikket? 🙂 Oszd meg barátaiddal, és ne felejts el feliratkozni, hogy Messengeren keresztül értesíthessünk a legfrissebb anyagokról!