onbizalom

Miért Téged kellene választaniuk?

Az állásinterjú sikere a szakmaiság mellett a felkészültségen és a magabiztosságon is múlik. Nem elég a céget alaposan ismerni, fontos, hogy saját készségeidet, erősségeidet is jól tudd kommunikálni. A HR-esek előszeretettel kérnek arra, hogy érvelj magad mellett. Ez is egyfajta próbatétel, mivel nagyon is lényeges, hogy milyen választ adsz rá. Te készen állsz, hogy megfelelj?

Ha Te is hajlamos vagy „lefagyni” stresszhelyzetekben, akkor nem árt, ha már előre átgondolod az erre a kérdésre a válaszod. Fontos, hogy mit és hogyan mondasz magadról az interjúztatónak. Ez a Te nagy lehetőséged, hogy eladd magadat. Ha bizonytalan vagy hogyan is érvelj, íme, egy kis segítség.


Elkerülendő válaszok:

„Mert akarom ezt a munkát, és szükségem van rá.”„Elhivatottnak érzem magam, és nagyon szeretnék Önöknél dolgozni.”
„Úgy gondolom, hogy megfelelek a támasztott követelményeknek.”

Hogy mi a probléma ezekkel? Egyrészt túlságosan általánosak, sablon mondatoknak tűnnek, másrészt nem a kérdésre válaszolnak. Nem azt kell elmondanod, hogy neked miért lenne jó náluk dolgozni. Ők arra kíváncsiak, nekik miért előnyös, ha Téged választanának. A lényeg, hogy meggyőzd Őket, nincs nálad alkalmasabb ember erre a pozícióra.

 

Lehetséges jó válaszok:

„Önök olyan jelöltet keresnek, aki magabiztos, elhivatott, és sikeressé tenné a vállalatot. Úgy gondolom, hogy múltbéli teljesítményeim bizonyítják az alkalmasságom.”
„Az eddigi beszélgetésünk alapján maguk egy kompetens, megbízható embert keresnek. Úgy vélem én megfelelnék az elvárásoknak, hiszen …”

Ne légy szégyenlős, merj beszélni magadról! Minél több részletet mondasz, annál jobb! Nem kell attól tartanod, hogy rossz néven veszik az „önfényezést”, hisz ennél a feladatnál éppen ezt várják Tőled. Ne arról beszélj, hogy mit szeretnél! Helyette sorold fel a pozitív képességeidet és az eddig elért eredményeidet, melyek alkalmassá tesznek a munkakörre.

 

Hogyan készülj fel?

1. Figyelmesen olvasd el az álláshirdetésben leírtakat, főként az „Elvárások” részt.
2. Gondold végig, mik azok a tulajdonságaid, melyek megfelelő jelöltté tesznek, és mik azok a múltbéli teljesítményeid, melyek alátámaszthatják ezt. Például „korábban a tanulmányaim során részt vettem egy projektfeladatban, melyben olyan releváns tapasztalatokat szereztem, amit itt is kamatoztatni tudnék.”
3. Adj a listához valamit, ami különlegessé tesz, ami megkülönböztet másoktól. Legyen az egy hobbi, vagy egy olyan tulajdonság, amire felettébb büszke vagy.
4. Ha elkészült a felsorolás, nincs más dolgod, mint elpróbálni a beszédet. Ügyelj rá, hogy ne legyen se túl rövid, se túl hosszú (2 percet ne haladja meg)! Igyekezz határozottan és meggyőzően érvelni, és mindig a vállalat előnyeit hangsúlyozni!

Szerző: Kosztolnik Lili