5 tipp a sikeres állásinterjúért!

Az interjú a kiválasztási folyamatnak az a pillanata, amikor meg kell erősítened az önéletrajzodba és motivációs leveledbe írtakat. A személyes kontaktusnak, kezdve az első benyomással döntő szerepe van abban, megkapod-e az állást. Cikkünkben végigvezetünk azokon az előkészületeken, amik nélkülözhetetlenek, hogy az interjút megelőző nap nyugodtan teljen, az interjú pedig sikerrel záruljon. A cikk végén egy bemutatkozás-etikettet is találsz.

Nem is gondolnád, hogy néhány apró intézkedéssel mennyit tehetsz azért, hogy úgy szerepelj, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Ugye te sem akarod elbukni az álommunkát, csak mert éppen nem voltál jó passzban?

1. Nézz utána a cégnek!

Nincs annál kínosabb, mint amikor az interjúztató rákérdez a cég tevékenységi körére, és te csak hebegsz-habogsz. A vállalat honlapján fellelhető információkból fontos lehet még a célkitűzés, a cég küldetése, valamint hogy folytatnak-e CSR tevékenységeket. Nem csak a vállalat honlapját, de a róla megjelent cikkeket is érdemes átböngészned, hiszen ezzel egyszerre több kérdésre is tudsz majd válaszolni, például „Miért akar nálunk dolgozni?” vagy „Mi szimpatikus önnek a cégben?”.

2. Rendszerezd a jó tulajdonságaidat!

Gyakori kérdés az állásinterjún, hogy „Mi a 3 legjobb tulajdonságod?”. Kihagyni egy ilyen lehetőséget azzal, hogy sablon kifejezéseket puffogtatunk az interjúztató felé, óriási hiba. Ez ugyanis egy tökéletes alkalom arra, hogy meséljünk olyan projektekről, amikre büszkék vagyunk. Kössük a tulajdonságokat olyan helyzetekhez, amiben ennek a vonásunknak az előnyét éreztük. Fontos, hogy ne essünk túlzásokba, és óvakodjunk a pátoszoktól!

3. A stressz levezetése

Hacsak nem rendelkezel acélidegekkel, az interjú előtti este valószínűleg téged is nyugtalanná tesz. Nincs annál rosszabb, mint amikor álmatlanul forgolódsz, és számolod vissza az órákat. A rendszeres mozgás segít a stressz levezetésében, de ne extrém tevékenységeket válassz, hogy aztán másnap alig bírj lábra állni. Egy kis kocogás vagy otthoni torna is elegendő ahhoz, hogy nyugodtabban alhass.

4. A pihentető alvás

Talán úgy gondolod, nincs is jobb megoldás a feszültség elhessegetésére, mint egy pohár vörösbor, ezt azonban mellőzd az interjú előtti estén. Ugyanez vonatkozik az altató- és nyugtatószerekre is, ezek ugyanis másnap is éreztetik hatásukat koncentrációromlás formájában. Helyettük válaszd a nyugtató teákat, legjobbak a citromfüvet vagy macskagyökeret tartalmazó készítmények, melyeket a gyógyszertárakban szerezhetsz be. A lefekvést megelőző egy órában bármilyen csábító is, ne nézz TV-t, és ne böngészd a mobilodat, legfőképpen ne ilyenkor nézz utána gyorsan az interjúztatóidnak Facebookon.

+Bemutatkozás etikett

  • Kézfogás: A kézfogás legyen rövid és határozott. Az erősségét mindig igazítsd a másik fél fizikumához. Fontos, hogy kifejezze az udvariasságodat, így ne ragadd meg a kezét, várd meg, amíg ő feléd nyújtja.
  • A neved: Ugye veled is előfordult már, hogy amikor kezet ráztál valakivel, a saját nevedre koncentráltál, így egy betűre sem emlékeztél az övéből? Az etikett ezt a problémát úgy oldja meg, hogy a bemutatkozást mindig az érkező, a belépő kezdeményezi. A teljes neveden mutatkozz be, ne használj beceneveket, mert komolytalanná válsz.
  • Szemkontaktus: Tartsd a szemkontaktust! Az arcod sugározzon nyitottságot, és mondd: „Nagyon örülök.” Akár a keresztnevét is hozzáteheted, így még jobban megragad.
  • Leülés: A cég képviselőinek a feladata, hogy hellyel kínáljanak. Ha ez elmarad, udvariasan kérdezd meg: „Megengedi, hogy leüljek?”
  • Elköszönés: Ne te állj fel először, csak akkor távozz, ha a cég képviselője már elköszönt tőled. A búcsúra is a köszönéskor leírtak érvényesek. A kézfogást ne te kezdeményezd, tartsd a szemkontaktust és mosolyogj.

 

Szerző: Kurinyec Anna