Bemutatkozás az állásinterjún – tedd hatásosan!

Az állásinterjúkon az egyik leggyakoribb, és egyben a legnehezebb kérdés: „Hogyan mutatná be magát egy percben?” Ezt a kérdést az előnyödre is fordíthatod, hiszen amit mondasz, befolyásolja az interjú további részét, ebbe kapaszkodik majd a HR-es további kérdésekkel. Tehát itt az esély, hogy a neked kedvező irányba tereld a beszélgetést!

Talán az a legnehezebb, hogy azt hiszed, 1 percben kell MINDENT elmondanod magadról, pedig ez nem így van. Az interjúztató arra kíváncsi, mit tartasz fontosnak kiemelni magadról, tudsz-e egy témáról fókuszáltan beszélni. Ezért előre össze kell írnod, mit akarsz elmondani, hogy a bemutatkozás jól felépített és tömör legyen, világos üzenettel.

(A cikk végén vázlatosan is összefoglaljuk, hogyan is kellene felépítened a bemutatkozásodat.)

 

Mit ne mondj?

Olyat, ami egyértelmű: például, ne ismételd el a neved, vagy, hogy mi a végzettséged. (Ezek a klisék még az iskolai bemutatkozások emlékeiből ragadhattak ránk.) De a legrosszabb, amit tehetsz, hogy azt válaszolod: „Mit szeretne tudni?” Ebből egyértelművé válik az interjúztató számára, hogy nem készültél fel a kérdésre. Azt se feledd, hogy az interjúztatót elsősorban nem a személyed, hanem az alkalmasságod, esetleg a munkával kapcsolatos személyiségjegyeid érdeklik, így a „Budapesten születtem, de gyermekkoromban Kistarcsán laktunk” kezdéssel nem leszel túl meggyőző.

 

Legyen vezérfonalad!

Tudatosítanod kell magadban, hogy nem tudsz mindent elmondani magadról. Legyen egy fő üzenete a bemutatkozásodnak, amelyet érvekkel támasztasz alá. Lehet ez egy tulajdonság, vagy egy fontos váltás az életedben. A lényeg, hogy megmaradjon az interjúztató fejében. Például, ha az az üzeneted, hogy jó problémamegoldó vagy, emeld ki, milyen váratlan helyzeteket oldottál már meg munkád során, vagy akár az egyetemen, főiskolán.

Ne ismételd meg az önéletrajzba vagy a motivációs levélbe foglaltakat! Inkább ragadd meg az alkalmat, hogy összefoglalóan bemutasd egy sikeres projektedet. A bemutatkozás olyan, mint egy mozi előzetes. Akkor jó, ha rövid, de figyelemfelkeltő, és benne van minden lényeges információ.

 

Kerüld a sablonokat!

Törekedj arra, hogy egyedien fejezd ki magad. Vannak olyan alapvető tulajdonságok, amelyekkel más jelentkezők is rendelkeznek, csak ők nem tudják úgy elmondani. Például, mindenkinek lehet jó kommunikációs készsége, de ha azt mondod, „Nem félek felemelni a telefont, és idegenekkel beszélni”, máris kitűnsz a tömegből. Vagy ahelyett, hogy „Precíz vagyok”, mondd azt, „Az Excelben mindig kimutatásba rendezem az adatokat, mert fontos nekem az átláthatóság.”

 

Mi az, ami már túl sok információ?

A bemutatkozásodban nem ajánlatos kitérni családi állapotodra, világnézetedre, politikai meggyőződésedre!

 

Egy bemutatkozás vázlata

  • Miért akarsz ebben a pozícióban dolgozni, miért ilyen munkát akarsz végezni? Miért pont ezt csinálod, és miért nem mást?
  • Milyen erősségeid vannak, amelyek erre alkalmassá tesznek (tanulmányok, tapasztalatok kiemelése (de NEM a CV ismétlése), termékismeret, piacismeret stb.)
  • Pályakezdőként: Miért azt tanultad, amit? Ha ez nem kapcsolódik az álláshoz, indokold meg, milyen készségeid miatt tartod magad alkalmasnak erre a munkára!
  • A végén akár vissza is kérdezhetsz: a pozícióról, a cégről, a kollégákról.

 

 

Szeretnéd, hogy Messengeren keresztül értesítsünk a legfrissebb cikkekről? Akkor ne felejts el feliratkozni!