Állásinterjú? Suit up!

Állásinterjúd lesz, de fogalmad sincs, mit vegyél fel? Nem elég, hogy azon izgulsz, hogyan válaszolsz majd a kérdésekre, még amiatt is aggódsz, hogy nem sikerül megfelelően kiválasztani az öltözéked? Ne parázz, segítünk a választásban! Állásinterjú előtti gyorstalpaló.

Már néhány másodperc elég ahhoz, hogy az interjúztatók kialakítsák a jelöltről a véleményüket. A gesztusok mellett az öltözködés szerepe is meghatározó ilyenkor. Fontos, hogy a külsőd valamiképpen tükrözze a belső értékeid is. A határozottságot és magabiztosságot nem csak a testbeszédeddel tudod közvetíteni, hanem a ruháiddal is. Ezért is jó, ha bölcsen döntesz.

 

Mi alapján válassz?

Elsőként mérlegeld az adott pozícióhoz kapcsolódó elvárásokat.  Nem mindegy ugyanis, hogy például beosztott vagy vezető leszel, banki/irodai munkára jelentkeztél, esetleg a termelésben kell majd részt venned. Minél magasabb a pozíció, annál fontosabb a „business look”, vagyis öltöny vagy kosztüm viselete.

 


Ezen kívül a szektor is meghatározó, hiszen az üzleti szférában ez az alacsonyabb pozíciókban is elvárás, míg mondjuk egy informatikusokat foglalkoztató munkáltatónál nem annyira jellemző. Persze ezeknél a cégeknél is fontos, hogy az állásinterjún elegáns legyél. Semmiképp ne otthoni vagy szakadt szerelésben jelenj meg! Felejtsd el a lyukas farmert, a humoros feliratokat közlő pólókat, a csillogós, kivágott felsőket!

Hasznos lehet az is, ha tájékozódsz az adott szervezet kultúrájáról, öltözködési szabályairól. Ha van ismerősöd a cégnél, feltétlen kérd ki a tanácsát!

Végezetül utolsó mérlegelendő szempontként említhető az alkat is, hiszen fontos, hogy az erősségeid alapján állítsd össze a számodra legelőnyösebb viseletet.

 

Amit mindenképp kerülj el:

  • A túlságosan kihívó öltözéket – ne feledd, nem bulizni indulsz!
  • A hanyag külsőt, a gyűrött ruhákat – ezek ugyanis azt a látszatot kelthetik, hogy lusta és nemtörődöm vagy.
  • A harsány színeket (mint a pink, vagy neonzöld) – ugye nem akarsz úgy kinézni, mint egy bohóc?
  • A túl feltűnő kiegészítőket, bizsukat – egy ízléses nyaklánc, karkötő vagy óra természetesen még belefér.
  • Az erős illatszereket és a kirívó sminket – ezek sem keltenek professzionális látszatot.

 

Szerző: Kosztolnik Lili

 

Ha tetszett, ajánld másoknak is!