Állásinterjú: minden az első benyomáson múlik?

Tudtad, hogy az interjúztatónak akár fél perc is elég ahhoz, hogy kialakítsa rólad az első benyomását? Nem is a kimondott szavak, hanem a nonverbális jelzések (testtartás, öltözködés, gesztusok, hanglejtés) határozzák meg a rólad kialakult kép 80%-át. Tehát nem elég a tipikus kérdésekből és a cég profiljából felkészülnöd, érdemes még néhány tényezőt figyelembe venned, hogy elnyerd az interjúztató bizalmát!

 

Interjú előtt: légy tudatos!

 

Tervezd meg tudatosan az interjú napját! Amennyiben a személyes találkozóra reggel kerül sor, időben feküdj le, aludd ki magad, és az interjú előtt ne felejts el reggelizni, hogy elkerüld a rosszullétet! Nem szerencsés, ha útközben fogyasztod el a kávédat (esetleg le is iszod magad a kapkodás közepette), netán még az interjúra is papírzacskóval és kakaós csigával érkezel. Már előző este készítsd ki azt a ruhát, amiben meg fogsz jelenni, és ne a reggeli rohanásban állj neki vasalni az ingedet!

 

Az ápolt, alkalomhoz illő öltözék jó benyomást kelt, azonban ennek az ellentéte jelentős mértékben rombolja az esélyeidet. Lányoknak fehér blúz és fekete nadrág vagy szoknya ajánlott (nem érhet sokkal a térd fölé). Magassarkút csak akkor viselj, ha magabiztosan tudsz benne járni. Fiúknál a sötét öltöny-ing kombinációval nem igazán lehet mellé nyúlni. Érdemes megkérdezni a HR-est arról, milyen viselet ajánlott a cég kultúrájának megfelelően. Ez nem kínos, sőt, azt sugározza, komolyan veszed az állást.

 

Fontos ezen túl az igényesség, tisztaság, a megfelelő kiegészítők. Az óra viselete például a pontosságot sugallja, illetve azt, hogy fontos számodra az idő. Nem ajánlott túl erős sminket, parfümöt viselned. Összességében az öltözéked kapcsán a legfontosabb, hogy amiben megjelensz, abban jól érezd magad, és hitelesnek tűnj.

 

Ha az interjú előtt megvárakoztatnak, törekedj arra, hogy nyugodt, magabiztos kisugárzásod legyen. Nézz körbe, ülj le, esetleg olvass valamit, de semmiképp ne telefonozz unottan! A táskádat magad mellé helyezd el, hogy amikor kézfogásra kerül a sor, ne a cuccaid eltevésével bajlódj!

 

Interjú közben: fő a magabiztosság!

 

Az első benyomás jelentős része nem a kimondott szavakból tevődik össze, sokkal inkább a nonverbális jelzésekből (testtartás, hangszín, hanglejtés, hangsúly, öltözék, gesztusok, mimika). A legtöbb ember nincs is tisztában azzal, hogy a testtartása, gesztusai mit árulnak el róla. Éppen ezért érdemes otthon elgyakorolnod egyes szituációkat, és közben a tükörben figyelni a mimikádat vagy a testtartásodat, sőt, akár videóra is felveheted! Nem lehetetlen kontrollálni magad, azonban ehhez sok-sok önismeretre és tudatosságra van szükséged. Törekedj arra, hogy a gesztusaid természetesek legyenek, ne erőltess magadra olyan testtartást, amely nem komfortos számodra!

 

Amikor kézfogásra kerül a sor, mosolyogj, légy határozott, de ne erőszakos! Mindig várd meg, hogy a munkáltató nyújtsa a kezét először. Kézfogás közben tartsd a szemkontaktust.

 

Igyekezz olyan ülőhelyet választani, ami azonos magasságú azzal, amin a másik fél foglal helyet. Ne ülj olyan székbe, amely besüpped alattad, mert nem teszi lehetővé a megfelelő testtartást, ez pedig fészkelődéshez vezet, illetve csökkenti magabiztosságodat.

 

Az interjú alatt igyekezz többször mosolyogni, de nem kell, hogy görcsbe ránduljon az arcod a beszélgetés végére. Ne játssz a hajaddal, mert ez idegességet, esetleg unalmat is tükrözhet. A lábaiddal ne dobolj, és ne csattogtasd a tollat. Az interjú kb. 60%-ában tartsd a szemkontaktust. A kezeidet ne tedd keresztbe, mert ez zárkózottságra utal. Helyezheted őket az asztalra, esetleg az öledbe.  Az interjú végén nyugodtan, mosolyogva távozz.

 

Az interjú során végig törekedj arra, hogy feloldódj, hiszen akkor tudod igazán, őszintén magadat adni. Az első benyomás fontos, mert nehezen lehet felülírni, de ha nem görcsölsz rá, és megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor nagy eséllyel jársz sikerrel. Ne aggódj, kis gyakorlással igazán magabiztos lehetsz ezekben a helyzetekben!

 

Könyvajánlónk: Allan és Barbara Pease: Testbeszéd a munkahelyen. Park Kiadó (2012)

 

Szerző: Novák Dóra

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 😉