6 állásinterjú típus, amellyel jó, ha tisztában vagy pályázóként

Ha álláskeresésbe fogtál, és beadtad az önéletrajzodat több szimpatikus munkahelyre is, készülj fel a következő lépésre, az állásinterjúra! Az interjúknak több típusa van, így jó, ha tisztában vagy, milyen sajátosságaik vannak ezeknek. Ismerd meg a 6 legjellemzőbb állásinterjú típust!

 

  1. Mélyinterjú

Ez az egyik leggyakrabban használt állásinterjú típus. Itt a szakmai tudásodról, tapasztalataidról, kompetenciáidról, tulajdonságaidról és motivációidról egyaránt kérdezhetnek. Az interjúztatók célja, hogy minél részletesebb képet kapjanak rólad, így készülj arra, hogy akár másfél óráig is eltarthat az interjú! Szinte biztos, hogy el fog hangzani a „Mesélj magadról!” kérés, ezért gondold végig otthon, hogy mit tartasz lényegesnek elmondani magadról, és a legfontosabb pontokból kiindulva írj (akár papírra is) egy mindenre kiterjedő önjellemzést.

 

  1. Telefonos interjú

Ez általában egy 10-30 perces előszűrője a személyes interjúnak, amin keresztül az interjúztató arról kíván meggyőződni, hogy érdemes-e a pályázó a második körre. Légy naprakész: tartsd észben az önéletrajzodban szereplő adatokat, és, hogy milyen állásokra jelentkeztél, mivel verbális kommunikációddal kell meggyőznöd a vonal másik végén ülőt magabiztosságodról, felkészültségedről! Ha valamit nem hallasz, nyugodtan kérdezz vissza, illetve, ha éppen nem alkalmas, kérj másik időpontot, ezzel is megfontoltságot sugározva!

 

  1. Tesztes interjúk

Sok cég egészíti ki a személyes interjúkat személyiség és pszichológiai tesztek felvételével, amelyek objektívebb képet adhatnak a jelentkezőkről. Az ilyen jellegű tesztek kitöltésére abszolút nincs okod ráfeszülni, légy őszinte, ne próbálj azon taktikázni, hogy mi lehet a helyes és a helytelen válasz, ugyanis azt egy szakember könnyedén kiszűri, ha valaki a megfelelésre játszik!

 

  1. Feladatorientált interjú

A személyes interjú problémamegoldással egészülhet ki, ahol különböző feladatokkal mérik a pályázók kreativitását, analitikus gondolkodását, illetve olyan technikai készségeket, szakmai ismeretet, amelyek szükségesek lehetnek az adott munkakör betöltéséhez. Próbálj megnyugodni, és bízz a képességeidben, hozd ki magadból a legtöbbet!

 

  1. Assessment Center

Egyre népszerűbb módszer a nagyobb cégek körében az értékelő központ (másnéven Assessment Center), amely révén a cég által felkért értékelők egyszerre több pályázót figyelnek meg egyéni és csoportos feladatokban is. Ezekben a feladatokban főleg a spontán reakciókat figyelik, így ne feszüld túl, próbáld önmagadat adni, és törekedj a legjobb tudásod szerint elvégezni a feladatokat!

 

  1. Viselkedés alapú interjú

Az állásinterjúkon sokszor múltbeli élethelyzetekből vett példákon keresztül (pl. munkatárssal, főnökkel való konfliktus, stb.) próbálják megjósolni, hogy a pályázók ezekben a helyzetekben hogyan viselkednek. Az interneten rengeteg ilyen viselkedés alapú kérdést találhatsz, gyűjts ki párat, és korábbi munkahelyekről, iskolából, vagy az életed egyéb területéről keress olyan példákat, amelyek pozitív színben tüntetnek fel!

Szerző: Csankó Zsófia

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!